Επενδυτικά σχέδια και για την Οξυά

Ένα ακόμη βουνό στη λίστα των επενδυτών είναι η Οξυά, στα νοτιοδυτικά όρια του νομού Φθιώτιδας, ανάμεσα στο Βελούχι και στα Βαρδούσια, που απειλείται από την εγκατάσταση 74 α/γ (από την Σαράνταινα μέχρι τα Κοκκάλια και το Πικροβούνι). Σύμφωνα με τοπικό site «ο Δήμαρχος εξέφρασε την θετική του άποψη υπέρ των α/γ καθώς όπως είπε, θα του εξασφαλίσουν ανταποδοτικά έσοδα για άλλα έργα στον Δήμο, χωρίς όμως να εξετάζει περιβαλλοντικά προβλήματα ή και ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης.»

«Στην Οξυά απαντώνται μερικές από τις μεγαλύτερες οξιές της χώρας μας με ύψος που ξεπερνά τα 40 μέτρα. […] Η ραχοκοκκαλιά και τα διάσελα της Οξυάς είναι σημαντικά περάσματα για πολλά μεταναστευτικά είδη. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι φιδαετοί, οι γερακίνες, οι σφηκιάρηδες, τα ξεφτέρια, τα σαΐνια, τα διπλοσάινα, τα βραχοκιρκίνεζα και τα δεντρογέρακα, ενώ περιστασιακή είναι η παρουσία των χρυσαετών που έρχονται να κυνηγήσουν από τα γύρω ψηλά βουνά. Στα λιβάδια εμφανίζονται ορτύκια και στα δάση μπεκάτσες, φάσσες, φασσοπερίστερα και τρυγόνια. Άλλα είδη του βουνού είναι ο κούκκος, ο χουχουριστής, η κουκουβάγια, το γιδοβύζι, ο τσαλαπετεινός, ο πράσινος δρυοκολάπτης, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο λευκονώτης δρυοκολάπτης, η σταρήθρα, η δεντροσταρήθρα, η χιονάδα, η σταχτοσουσουράδα, ο νεροκότσυφας, ο θαμνοψάλτης, ο κοκκινολαίμης, ο φοινίκουρος, ο σταχτοπετρόκλης, η τσίχλα, η γερακότσιχλα, ο θαμνοτσιροβάκος, ο χρυσοβασιλίσκος, ο δρυομυγοχάφτης, η γαλαζοπαπαδίτσα, η λοφιοπαπαδίτσα, η καστανοπαπαδίτσα, ο αιγίθαλος, ο δεντροτσοπανάκος, ο αετομάχος, η κίσσα, ο χειμωνόσπινος, το φανέτο, ο φλώρος, το λούγαρο, ο κοκκοθραύστης, το βλαχοτσίχλονο, το χρυσοστίχλονο και το βουνοτσίχλονο.» (περισσότερα σχετικά με τον φυσικό πλούτο της περιοχής μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Οι αιολικοί σταθμοί που προβλέπονται στην Οξυά: 3 με άδεια εγκατάστασης, 1 με άδεια παραγωγής,1 υπό αξιολόγηση. Ανεμογεννήτριες: 62 με άδεια εγκατάστασης, ύψους 55+22=77 μέτρων, 20 με άδεια παραγωγής, ύψους 55+29=84 μέτρων, 7 υπό αξιολόγηση, ύψους 91+59=150 μέτρων. Σύνολο: 89 ανεμογεννήτριες ύψους 77 έως 150 μέτρων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s