Μπλόκο στις α/γ στον Ισθμό της Ιεράπετρας

[Την Κυριακή 10 Μαΐου, επιχειρήθηκε να μεταφερθούν τμήματα ανεμογεννητριών στον Ισθμό. Κάτοικοι της περιοχής έστησαν, αρχικά, μπλόκο στο χωριό Παχειά Άμμος και στη συνέχεια στην Επισκοπή, στην είσοδο του χωματόδρομου που οδηγεί στο σημείο της εγκατάστασης].

Αυτή τη φορά δε μιλάμε για βουνά, μιλάμε για αδειοδοτήσεις μέσα σε τοπίο που περιβάλλεται από αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή Ισθμός της Ιεράπετρας, όπου με συνοπτικές, παράνομες –αντισυνταγματικές, σε έναν πιο επίσημο λόγο– διαδικασίες, ξεκίνησε η διάνοιξη δρόμων για τη μεταφορά μερών των α/γ που υπάρχουν στα χαρτιά.

«Οι τέσσερις ανεμογεννήτριες της κοινοπραξίας «Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. – Α. Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ», ύψους 90 μέτρων, προβλέπεται να εγκατασταθούν σε έναν λόφο με πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή του «Ισθμού Ιεράπετρας». Ο Ισθμός είναι το πιο στενό σημείο της Κρήτης με θέα στο Κρητικό και στο Λυβικό Πέλαγος.Οι α/γ θα τοποθετηθούν στο όριο των 1.000 μέτρων από κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση 3 χλμ. από προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, χαρακτηρισμένος ως τόπος αναπαραγωγής ορνίων και γυπαετών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) είναι ανύπαρκτη.

Η αντίσταση του κόσμου της Ιεράπετρας και άλλων αντί-ΒΑΠΕ ομάδων της Κρήτης είναι ζωντανή από πέρυσι, όταν ξεκίνησε η προσφυγή προς το ΥΠΠΟ και η καταγγελία ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμη πληγή στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Βασιλικής, της Παχιάς Αμμου και του Χαλασμένου. Ενώ το θέμα της επένδυσης παρέμενε ανενεργό και προς μελέτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), και ενώ παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην έγκριση της επένδυσης με ημερομηνία 25/9/18 έθεσε «ως όρο στην εταιρεία (και μάλιστα με ποινή την αυτοδίκαιη άρση της άδειας σε περίπτωση παραβίασής του) να μην πραγματοποιηθεί ουδεμία διάνοιξη ή διαμόρφωση υφιστάμενων οδών πρόσβασης, υπήρξαν διεργασίες παράκαμψης της αρχαιολογικής νομοθεσίας προς όφελος των επενδυτών», οι δρόμοι ανοίχτηκαν κανονικά για να περάσουν τα καταστροφικά μηχανήματα. Το πρώτο μέρος της καταστροφής συνέβη.

«Φανταστείτε ότι σε τοπικό επίπεδο η γνωμοδότηση για τη μη οπτική όχληση δόθηκε τηλεφωνικά, χωρίς αυτοψία, η διάνοιξη των δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου έγινε με προσχηματική παρουσία ενός ανειδίκευτου φύλακα και όλα αυτά τα επιτρέπει η τοπική έφορος και τα εγκρίνει η ίδια η υπουργός Πολιτισμού» παραθέτει μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας.

Κι όμως, ο σύλλογος αρχαιολόγων έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά με τις φαστ τρακ διαδικασίες, στο δελτίο τύπου υπέρ της απόσυρσης του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχέδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη: «Σε πολλές από τις διατάξεις του επίσης παραβιάζει θεμελιώδεις Συνταγματικές διατάξεις, όπως το άρθρο 24, αλλά και Διεθνείς Συμβάσεις. […] Άλλωστε, η διεθνής, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία δεν συνδέει τυχαία φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η σχέση τους είναι άρρηκτη και η προστασία και διατήρησή τους για τις επερχόμενες γενιές υποχρέωση του κράτους, δηλαδή όλων μας. […] Αρκετές περιοχές NATURA συμπίπτουν ή και γειτνιάζουν άμεσα με εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους. […] Η σαφής επίθεση που επιχειρείται στο φυσικό περιβάλλον (ασφυκτικές προθεσμίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων από την Α.Υ., αδειοδοτήσεις fast-truck όχι από δασολόγους, αλλά από ιδιώτες με αλλότρια ειδικότητα, σχετικά με τα δασικά, ουσιαστική κατάργηση των δασικών χαρτών, ουσιαστική κατάργηση των φορέων διαχείρισης περιοχών NATURA κ.λ.π.) αποτελεί αυτομάτως κίνδυνο και για το πολιτιστικό περιβάλλον.»Οι αναγγελίες των κρατικών φορέων φαίνεται πως έχουν χάσει τη δύναμή τους εν μέσω μιας διακυβέρνησης που τείνει να χειρίζεται εργαλεία ολοκληρωτισμού.

Ο κύριος τρόπος αντίστασης είναι και πρέπει να είναι αυτός που υπήρξε πάντα. Η ενδυνάμωση, στήριξη και δράση των τοπικών αγώνων. Οι συγκεντρωμένοι/ες αγωνιστές/τριες της Ιεράπετρας πραγματοποίησαν μπλόκο χτες 11 Μαϊου 2020, στις 12 το μεσημέρι στο χωριό της Παχειάς Άμμου. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην Επισκοπή, στην είσοδο του χωματόδρομου που οδηγεί στον χώρο εγκατάστασης και βρέθηκαν μπροστά στα μηχανήματα, εμποδίζοντας τη διέλευσή τους, υπό τις απειλές της αστυνομίας για συλλήψεις. Ο αγώνας μα δείχνει το δρόμο: δεν πουλάμε τη γη, υπερασπίζουμε τα τελευταία παρθένα εδάφη. Αν θέλουν αιολικά, ας βάλουν εκείνα τα ξύλινα πτερύγια που στέκονται σε ανθρώπινης κλίμακας πέτρινους πύργους, όπως παλιά.

Οι μηχανές δε θα περάσουν. Όχι στη λεηλασία της φύσης. Αλληλεγγύη στον αγώνα της Κρήτης.

Εργολάβοι στα σπίτια σας!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στις αγωνίστριες και στους αγωνιστές της Ιεράπετρας

* οι φωτογραφίες είναι από τα δύο μπλόκα των κατοίκων εκείνης της ημέρας και τις βρήκαμε από τον @adespotoss στο twitter.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s