Για την υπεράσπιση της Κρύας Βρύσης

Στις Σταγιάτες του Πηλίου οι κάτοικοι αγωνίζονται για το αυτονόητο, την ελευθερία του νερού. «Χρειάστηκε να περάσουν 26 μέρες για να μάθουμε την αιτία της διακοπής της παροχής νερού στα σπίτια μας από την πηγή της Κρύας Βρύσης. Την Τρίτη 13/5/2020, η ΔΕΥΑΜΒ δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκοψε τον ομφάλιο λώρο του χωριού με την πηγή, βάζοντας τέλος σε μια υπαρξιακή σχέση 350 χρόνων.» Η απειλή της Κρύας Βρύσης ξεκίνησε το 2005, με την κατασκευή ενός εφεδρικού δικτύου ύδρευσης του χωριού που συνδέεται με εκείνο της Πορταριάς, «για περίπτωση ανάγκης» και το οποίο δέχτηκε χλωρίωση μερικά χρόνια αργότερα. Οι κάτοικοι στις Σταγιάτες ουδέποτε εξέφρασαν την ανάγκη για περισσότερο νερό, ή νερό που έχει υποστεί χλωρίωση. Κατά τη σύνδεση αυτή, καταστράφηκε ανεπανόρθωτα το καλντερίμι που συνέδεε τις Σταγιάτες με την Πορταριά και το κανάλι άρδευσης του χωριού. Το 2009, υπήρξε η πρόταση αποκοπής της Κρύας Βρύσης και παραχώρησης του νερού σε βιομηχανία, για να μετατρέψει την πηγή σε εργοστάσιο παραγωγής εμφιαλωμένου. Το 2011 οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στα σχέδια χλωρίωσης του εφεδρικού δικτύου, ωστόσο υπό την δημαρχία Μπέου, η χλωρίωση επιβλήθηκε με δικαστική απόφαση και την καταστολή της αστυνομίας.

Όλα αυτά τα χρόνια που απειλείται η ελευθερία της Κρύας Βρύσης από τους ιδιώτες, οι κάτοικοι αυτοοργανώνονται και εργάζονται συλλογικά για την συντήρηση της βρύσης και την αποκατάσταση των φθορών του δικτύου του χωριού για τον πολύ απλό λόγο: «Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με την φύση, με την υγεία, με την κοινότητα, με την παράδοσή μας, με ότι πιο πολύτιμο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Κανείς κάτοικος του χωριού δεν διανοήθηκε να την εκμεταλλευτεί οικονομικά. Δεν είναι όλα σε αυτό τον κόσμο προς πώληση. Δεν την πουλάμε, όπως δεν μας πουλά και αυτή το νερό της τόσους αιώνες, αλλά το χαρίζει σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες. Μας κερνά ζωή, και αυτό μας αρκεί. Είμαστε προσωρινοί, και αυτή αιώνια. Φεύγοντας, θα την αφήσουμε σε άλλους ανθρώπους, ελεύθερη, καθαρή και φιλόξενη.»

Η διαχείριση του χωριού είναι πλέον στα χέρια της λαϊκής συνέλευσης, και το ψήφισμα της 11ης Μαϊου ήταν σαφές: «Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση. […] Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος.»

Το «γαλατικό χωριό» των Σταγιατών υψώνει την αξιοπρέπειά του σε μία περιοχή του Πηλίου που βιάζεται από την περιβαλλοντική αυθαιρεσία, την αγοραπωλησία και την ασταμάτητη τουριστικοποίηση.

Όμως δεν είναι μόνες/οι, η αλληλεγγύη είναι ζωντανή. Ομάδες ενάντια στην καταστροφή της φύσης, της εξόντωσης της άγριας ζωής και της υποβάθμισης των τόπων συντονίζεται μαζί τους και αγώνες αρχίζουν να συνδέονται, όπως χαρακτηριστικά λέει και το κείμενο του αγώνα της Μεγάλης Παναγιάς: «Επειδή όπως λένε δε γίνεται να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε, δηλώνουμε ότι όπως εδώ στη Χαλκιδική, έτσι και στις Σταγιάτες, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τους εγκλεισμούς και τις απαγορεύσεις, τις φωτογραφικές ρυθμίσεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και το υποκριτικό ενδιαφέρον των κυβερνώντων στα περί ατομικής και κοινωνικής υγείας, θα συνεχίσουμε με τους δικούς μας όρους να υπερασπιζόμαστε τα δάση, τη γη και το νερό, τη ζωή και την ελευθερία.»

Αλληλεγγύη στον αγώνα για την ελευθερία της Κρύας Βρύσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s