Ή με τις μπουλντόζες ή με τα βουνά

Αποτύπωμα άνθρακα, κλιματική καταστροφή, προστασία του περιβάλλοντος, πράσινη τεχνολογία. Όλα τα πρωτοκοσμικά κράτη και οι θεσμοί τους, το σύνολο των μ.μ.ε. και των καλοπληρωμένων “ειδικών”, έχουν ξαφνικά αγαπήσει τη φύση μέχρι θανάτου. Και απεργάζονται την ολοσχερή καταστροφή της. Το σύνολο των βουνών, των δασών, των τρεχούμενων νερών και το μεγαλύτερο μέρος νησιών και βραχονησίδων στην Ελλάδα προορίζονται να μετατραπούν σε εργοστάσια επιδοτούμενης ενέργειας. Χιλιάδες ανεμογεννήτριες ισοπεδώνουν κάθε κορυφή από την ορεινή Ναυπακτία μέχρι το Βέρμιο και από την Μάνη μέχρι την Νότια Εύβοια, εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων και πυλώνων υψηλής τάσης σχίζουν τα δάση, αμέτρητα φράγματα στερεύουν τα ποτάμια και τους χειμάρρους και ιδιωτικοποιούν τα νερά τους, δεκάδες γεωτρήσεις καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και μολύνουν ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα. Εθνικοί και τοπικοί εργολάβοι κυνηγάνε τις αρπαχτές των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και επιτίθενται με μπουλντόζες, τσιμέντο και ΜΑΤ, στο σύνολο του φυσικού κόσμου. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια και ειδικά για τις ανεμογεννήτριες σταματάνε το 2021, οπότε το φετινό καλοκαίρι είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία εξασφαλισμένης κερδοφορίας από την άλωση του φυσικού κόσμου.

Οι μπουλντόζες ήδη κατεδαφίζουν κορυφές στα Άγραφα και στη Νότια Πίνδο. Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και μια σειρά φαστ τρακ ρυθμίσεων καθιστούν την κάθε προσφυγή στη νομιμότητα μάταιη. Η μόνη ελπίδα για ανάσχεση της καταστροφής είναι ο ανυποχώρητος αγώνας – όπως μας έδειξε πρόσφατα και η Τήνος. Αυτό το καλοκαίρι τα μηχανήματα της ανάπτυξης θα επιτεθούν σε κάθε βουνό, σε κάθε ποτάμι και σε κάθε δάσος. Όσες από εμάς επιθυμούμε ακόμη δάση και χιονισμένες βουνοκορφές, παγωμένες πηγές και κρυμμένες βάθρες, λύκους και ζαρκάδια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα υπερασπίσουμε ακόμα και με το ίδιο μας το σώμα. Κανένας αγώνας ενάντια στα εργοστάσια ενέργειας να μη μείνει μόνος του, καμία κοινότητα που υπερασπίζεται τις πηγές και τα δάση της να μη μείνει αβοήθητη, καμιά βελανιδιά και ρόμπολο να μη γίνει βορά στις μπουλντόζες των εθνικών μας μαφιόζων. Αυτό το καλοκαίρι πάμε στα βουνά και στα δάση, στηρίζουμε κάθε αγώνα με κάθε μέσο. Ειδάλλως τα αποχαιρετούμε για πάντα.

5 Ιουνίου 2020

* κείμενο που μοιράστηκε από τη συνέλευσή μας στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s