Διήμερο αγώνα 4-5 Ιουλίου για την υπεράσπιση των Αγράφων

Η Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών συνυπογράφει το κάλεσμα για τη διοργάνωση ενός διημέρου αγώνα και αντίστασης στα Άγραφα, με συγκέντρωση και πορεία στην ιστορική κορυφή της Νιάλας, την Κυριακή 5 Ιουλίου. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του διημέρου.

Ανοιχτό Κάλεσμα

Καλούμε: Tους απανταχού Αγραφιώτες και τους συλλόγους τους σε όλη την Ελλάδα. Tους συλλόγους, τους φορείς και τους ανθρώπους του κάμπου, που γεννήθηκαν και ζουν κάτω από τον ίσκιο της «Κοιμωμένης των Αγράφων», που πίνουν νερό και ποτίζουν τη γη τους από τα νερά των αγραφιώτικων βουνών. Τους συνοδοιπόρους στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της φύσης για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματιών, σε όλη την Ελλάδα, απ΄άκρη σ΄άκρη. Τους Ορειβατικούς, Περιηγητικούς και Φυσιολατρικούς συλλόγους. Τις κινήσεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος. Να συμμετέχουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων το διήμερο 4 & 5 Ιούλη. Με συγκέντρωση και πορεία στην ιστορική κορυφή της Νιάλας την Κυριακή 5 Ιούλη 2020. Περπατάμε στα μονοπάτια της φύσης και της ιστορίας… Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις Βρυξέλλες, ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών δημόσιων αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό. Βροντοφωνάζουμε ότι τα Άγραφα και την Πίνδο δεν θα τα παραδώσουμε στα καταστροφικά τους σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν όλα τα βουνά και τα ποτάμια σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποσπώντας τους ό,τι πολυτιμότερο έχουν να προσφέρουν στις ερχόμενες γενιές: γη, ελευθερία, καθαρό αέρα, ψυχική ανάταση, καθαρά προϊόντα, ενότητα με τη φύση και πάνω απ΄ όλα, μνήμη.

ΤΟ κάλεσμα υπογράφουν (με αλφαβητική σειρά)

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (Α.Ο.Σ.) μέλος Ε.Ο.Ο.Α, Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου, Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών » Αναστάσιος Γόρδιος», Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Πεζοπορικός & Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών Ευρυτανίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας Βραγγιανών Ευρυτανίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου Ευρυτανίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου, Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων, Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα ( Καρδίτσα), Συντονιστικό Αθήνας (Ευρυτανικοί Σύλλογοι).

Στηρίζουν και συμμετέχουν

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, Μορφωτικός Σύλλογος Μπελοκομίτη, Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (Ο.Φ.Ι.Σ.), Περι.πολ.ο Αττικής, Σύλλογος Καρβασαράς Καρδίτσας «Άγιοι Απόστολοι» , Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας- Σ.Ε.Ο. Αθήνας, Σχολή Ορειβασίας: Παναγιώτης Κοτρωνάρος-Base Camp.

Στις 10 π.μ. η συγκέντρωση θα γίνει στο πέρασμα του Αγ. Νικολάου Βραγγιανών (στάθμευση των αυτοκινήτων και των λεωφορείων, χάρτης εδώ). Στις 11 π.μ. (το αργότερο) θα ξεκινήσουμε μαζική πεζοπορία 7 χιλιομέτρων με τελικό προορισμό το μνημείο στη Νιάλα (1.30 μ.μ.) όπου θα είναι το κοινό σημείο συνάντησης με όσους θελήσουν να το προσεγγίσουν από άλλες διαδρομές όπως από το ιστορικό μονοπάτι Βραγγιανά-Νιάλα, από τα Καμάρια ή από τις γύρω βουνοκορφές.

Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 4 Ιουλίου, ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν διασχίσεις των Αγράφων. Μέχρι στιγμής, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας- Σ.Ε.Ο. Αθήνας διοργανώνει πεζοπορική διαδρομή από το χωριό Ζυγογιαννέϊκα στην κορυφή Μπορλέρο (2017 μ.) και ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (Ο.Φ.Ι.Σ.) πεζοπορικές διασχίσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στην καρδιά των «αιολικών πεδίων».

Θα υπάρχει δυνατότητα διαμονής με σκηνές σε χώρο στο χωριό Βραγγιανά Ευρυτανίας, που βρίσκεται δίπλα στο σημείο απ΄όπου θα ξεκινήσει η πορεία της Κυριακής. Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος βάζει λεωφορείο από την Αθήνα προς τα Άγραφα, πληροφορίες εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s